вторник, 28 април 2015 г.

Какво е Раклет Грил ( Raclette Grill ) и как да го ползваме ?

 Раклет гриловете са изключително популярни в западна Европа и САЩ. В България този тип грил е все още малко полулярен, но набира бързо скорост.

Освен самите Раклет грилове се организират и Раклет партита, на които се използва точно този тип уреди. Всяко Раклет събиране е силно афективно социално събитие и се отличава от стандартното по начина на споделяне.

Какво е всъщност Раклет грила? - Кулинарно-социално събитие.
- Знаете какво е Фондю нали ? Поизходът на Фондюто е швейцарски. Подобно на принципа на Фондюто при Раклета също се набляга на споделянето и индивидуалния вкус. Отлично допълнение към всяко парти! Важен елемент е и използването на сирена, макар че не е задължително.

Раклет партитата се отличават със своята гъвкавост при избора на всеки от компанията, защото всеки сам може да си направи желаното ястие от различните елементи, които се готвят.
Това предимство елиминира неприятното чувство от липса на избор.

Илюстрация на Раклет Грил (компактен):
Голям раклет грил (семеен):

2 нова и разнообразие от храни за всеки на масата

Големината на Раклет гриловете се определят от големината на компанията. Могат да бъдат от модели за двама души до такива достигащи 12 души.

Сирене-фондю семейно събиране:


Необходими електроуреди - Фондю или Раклет грил.

Удобството на Раклет събиранията - лесният достъп до храната и индивидуалният избор на продукти:


Раклет партитата са забавни за цялата компания:

Ако хората са повече от 6 е добре да бъдат ползвани 2 броя раклет грила.



Раклет гриловете могат да бъдат в различна големина и мощност. Различават се и по функциите си.

Прибори - всеки комплект Раклет и Фондю издват компектовани с 6-8 броя прибори специално за семейно и приятелско похапване заедно.
По време на самото приготвяне се използват специални шпатули за Раклет.

Рецепти за Раклет грил:

Традиционен швейцарски раклет



Сирене твърдо от краве мляко с цвят на слонова кост до златист цвят, алпийско сирене и всяко друго от този вид. Насладете се на традиционният раклет с леко бяло вино за допълнение.

Съставки
2 малки пресни картофa
1 1/2 кг швейцарско сирене раклет, нарязанo на филийки
Странични ястия
• Подбор на сухи сушени меса като прошуто
• франзели
• корнишони, лук

Подготовка
1 Измийте картофите. Сварете с люспите, докато се готвят.
2 Поставете картофите, сиренето и всички странични ястия на масата.
3 Поставете парче сирене във всяка от 8 раклет ястията и на мястото под нагревателният елемент, за да се стопи.
4 Топено сирене върху плоча от картофи, кисели краставички и кисели лук на всеки човек.
5 Дресинг с прясно смлян черен пипер със сушени меса и франзела.

Вижте още рецепти за Раклет:

Скариди с билков сос
Кростини с морски дарове
Полента с маслини и домати

3 полезни съвета при готвене на Раклет:

1. Никога не претрупвайте раклет грила с храна, защото няма да може да се изпече добре. По този начин е възмпожно и сиренето да се стопи прекалено бързо, което ще развали крайните очаквания и резултати.
2. Преди употреба намажете с тънък слой мазнина плочата и включете за 25 минути. Напръскайте с щопка сол непосредствено преди поставянето на продуктите, за да не залепват.
3. Зелената салата е отлично решение за стартиране на грил партито, защото се съчетават отлично с останалите съставки.

Ако все още не сте изпробвали този социално-кулинарен шедьовър, направете го веднага - ще откриете огромната разлика веднага.

1 коментар: